Navigatie overslaan

Zonder back-up zijn de rapen gaar

Bij veel bedrijven is de back-up een ondergeschoven kindje. Ze vinden een goede back-up duur. Een kopie van de belangrijkste data op een externe schijf is toch voldoende? En na een week overschrijft u die bestanden toch gewoon weer? Zolang uw server niet crasht, u geen virus op uw systemen binnenhaalt en er geen brand uitbreekt, is dat inderdaad toereikend. Maar wat als uw server het wél begeeft? Hoe snel bent u dan weer in de lucht? En over welke data beschikt u dan nog?

back-up RTO RPO
RTO en RPO

Bovenstaande vragen zou elke ondernemer zich moeten stellen. De meeste bedrijven denken wel na over hoe snel hun systemen na een crash weer moeten draaien, maar staan vaak niet stil bij de hoeveelheid data die ze in zo’n geval kunnen kwijtraken. Is het voldoende als u op de back-up van vorige week kunt terugvallen of zijn de bestanden van vandaag onmisbaar? We merken bij onze klanten dat IT-managers en directies het over het algemeen snel eens zijn over hun Recovery Time Objective (RTO), de tijd waarin hun IT-omgeving weer online moet zijn. Als we echter naar hun Recovery Point Objective (RPO), de maximaal toegestane hoeveelheid verloren data, vragen, blijkt dat daar vaak geen concrete afspraken over zijn gemaakt. De IT-manager denkt vooral aan de opslagruimte die een extra back-up in beslag neemt, terwijl de directie meestal geen idee heeft hoe de back-up is geregeld en er gewoon van uitgaat dat ze altijd bij de laatste versie van haar bestanden kan.

3-2-1-regel

Wij adviseren om minimaal dagelijks een back-up van uw IT-omgeving te maken en daarbij de zogenaamde 3-2-1-regel te hanteren. Dat wil zeggen: zorg dat u van uw data tenminste 3 kopieën hebt. Sla deze kopieën op 2 verschillende media op en bewaar ten slotte 1 back-up op een andere, externe locatie. Controleer natuurlijk regelmatig of de back-ups zijn geslaagd. Vergeet ook niet om een maand- en een jaarback-up te maken, zodat u ook na een crash nog over de juiste bestanden voor bijvoorbeeld uw belastingaangifte of andere compliance-doeleinden beschikt. Maak ten slotte, naast een back-up van uw data, een ‘image’ van uw systemen. Met deze kopie van uw IT-omgeving, zet u uw applicaties eenvoudig terug en bent u snel weer operationeel.

Bezuinig niet op back-up

Het is waar. Een goede back-upoplossing is niet goedkoop, zeker als u veel data en applicaties heeft. Laat daarom regelmatig een datascan uitvoeren, zodat u zeker weet dat u geen archiefdata of dubbele bestanden back-upt. Maar bezuinig nooit op een goede back-upoplossing. Uw back-up is uw bedrijf. En als uw server daadwerkelijk crasht zonder dat u een goede back-up heeft, dan zijn de rapen pas écht gaar.

Patrick Hagen
Senior Network System Engineer