Navigatie overslaan

Meltdown en Spectre

Vorige week meldde het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) dat er twee grote kwetsbaarheden in processoren die in desktops, laptops, mobiele apparaten (zoals smartphones en tablets) en servercomputers zitten, zijn ontdekt. Het gaat om kwetsbaarheden in computerprocessoren van Intel, AMD en ARM.

Vertrouwelijke informatie

Een aanvaller, die deze kwetsbaarheden misbruikt, kan vertrouwelijke informatie bemachtigen door een programmacode uit te voeren op de computer of mobiel apparaat van het slachtoffer. De beveiligingsonderzoekers noemen deze bugs ‘Meltdown’ en ‘Spectre’.

Meltdown

‘Meltdown’ is van toepassing op computerprocessoren van Intel, die in bijna alle laptops, desktop- en serversystemen zitten. Met een Meltdown-aanval kan een programma toegang krijgen tot het geheugen en dus ook tot andere programma’s en het besturingssysteem.

Spectre

‘Spectre’ is van toepassing op processoren van verschillende fabrikanten, waaronder in ieder geval Intel, AMD en ARM. Deze processoren zitten in laptops, desktop- en serversystemen, maar ook in mobiele apparaten zoals Android of Apple smartphones.

Impact

De impact van deze kwetsbaarheden is nog niet geheel duidelijk. Bestaande maatregelen, zoals netwerksegmentatie, verkleinen wel de kans op misbruik en enkele leveranciers, waaronder Microsoft en VMware, hebben al updates uitgebracht. Het is nog niet duidelijk of deze patches een deel van de kwetsbaarheden verhelpen of het volledige probleem wegnemen.

Maatregelen

Het NCSC heeft nog geen informatie die op actief misbruik wijst, maar dat wil niet zeggen dat er geen misbruik plaatsvindt. Stepco houdt de ontwikkelingen daarom in de gaten. In samenwerking met onze soft- en hardware leveranciers, beoordelen we de impact en treffen we maatregelen op de systemen die wij beheren. Omdat de betreffende patches mogelijk van invloed kunnen zijn op de prestaties van het systeem, bereiden we dit zorgvuldig voor.

Hulp nodig?

Bent u zelf verantwoordelijk voor het beheer van uw systemen en heeft u behoefte aan ondersteuning? Of heeft u andere vragen? Bel ons dan op telefoonnummer 0475-567 567 of neem rechtstreeks contact op met uw service delivery manager. We helpen u graag!