Navigatie overslaan

De cloud voor klein en groot

De voordelen van werken in de cloud kent inmiddels iedereen wel: flexibel en locatieonafhankelijk werken, kostenbesparing doordat investeringen in dure servers niet meer nodig zijn, tijdsbesparing omdat u updates niet meer handmatig hoeft bij te werken, uw data veilig in een datacenter opgeslagen en een eenvoudig te schalen IT-omgeving. Niet verwonderlijk dus dat veel MKB- en grotere bedrijven de afgelopen jaren de overstap naar de cloud maakten. Maar als de voordelen zo duidelijk zijn, waarom kiezen kleine bedrijven dan (nog) zo zelden voor de cloud?

Grote stap voor klein bedrijf

Kleine bedrijven, tot zo’n 20 medewerkers, zien de voordelen van de cloud natuurlijk ook. En ook zij zouden het liefst altijd en overal kunnen werken. Maar we merken dat dit soort bedrijven de overstap naar de cloud te groot vindt en kiest voor een server op locatie. Begrijpelijk, want bij een volledige overgang naar de cloud komt toch wel wat kijken. Ook een kleine, eenvoudige cloudomgeving draait immers op een aantal (virtuele) servers en moet van de juiste licenties, beveiliging en back-up zijn voorzien. Voor kleine bedrijven zijn de huurkosten daarvan doorgaans niet in verhouding met de bedrijfsgrootte.

Beveiliging

Door de IT-omgeving lokaal te laten draaien, kunnen deze organisaties niet van het gemak van de cloud profiteren. Het niet altijd en overal toegang hebben tot je bestanden kan lastig zijn. Maar het ontbreken van een goede beveiliging is vaak een nog groter gemis. Natuurlijk zijn lokale servers ook beveiligd, maar welk bedrijf met minder dan 20 medewerkers heeft nog een fulltime IT’er in dienst die dagelijks alle beveiligingsupdates bijhoudt? Zeker in deze tijd waarin cyberaanvallen steeds professioneler worden aangepakt, zoals bij de WannaCry-ransomware, zou dat eigenlijk moeten.

Gedeelde cloud, gedeelde kosten

Om ook kleine organisaties de voordelen en beveiligingsopties van een professionele cloudomgeving te bieden, ontwikkelde Stepco een gedeelde cloudoplossing. Het werkt simpel: als klant deelt u een server én de kosten met andere klanten. Zo is een professionele private cloud voortaan ook voor kleine bedrijven zeer betaalbaar. Als klant krijgt u een veilig afgeschermd gedeelte van een server waarop uw applicaties, inclusief firewall en antivirussoftware, draaien. Samen met de software die u lokaal heeft staan, vormt deze cloud uw complete desktop. Voor uw e-mail en dataopslag gebruikt u Office365 uit de public cloud. Hebt u een probleem binnen Office365? Dan belt u ons gewoon, wij ondersteunen de volledige omgeving. En als uw bedrijf groeit, schaalt u eenvoudig op naar een volledige private cloudomgeving: de cloud is er voor klein én groot.

Martijn Best